[moos] - Phase Dub (2010)

Tussen 14 februari en 7 maart 2010 namen we de muziekvideoclip voor het nummer Phase Dub van [moos] op.

De clip werd voor het eerst vertoond op de het Utrecht over Utrecht festival in op datzelfde jaar. Daarna verscheen de clip online op Vimeo en Youtube, en op de site van [moos].

Productielog - Phase Dub

11 Sep 2009, 23:48  Afgesproken met [moos] dat ik een videoclip voor één van zijn muziekstukken ga maken.

[moos] werkt ook mee aan Waarde. Hij is inmiddels betrokken bij de filmmuziek. Wellicht maak ik in het geheel geen gebruik van Moby (die zo onbaatzuchtig muziek voor independent filmmakers beschikbaar stelt op z'n http://www.mobygratis.com/.) Als de muziek ook uit eigen gezelschap komt, vind ik dat nog leuker. Ik heb er ook meer hand in dan. (Maar deze info hoort verder niet in dit topic, maar in dit topic.)

Ik gebruik zijn muziek ook in een korte bedrijfsfilm, overigens.

17 Dec 2009, 00:51  Moos is tweede geworden in zijn categorie bij de Grote Prijs van Nederland. Joepie en jammer dus (als je dan toch niet wint is nipt tweede natuurlijk het beste alternatief).

Inmiddels heeft het videoclipproject al aardig invulling gekregen. Ik heb een premisse en een scenario in opbouw. Voor de stiptheid dus ook maar een (vrij kale) Step Outline en Treatment opgesteld (om verder bij te werken).

Ik heb -lerend van al mijn boekjes- iemand met electrotechnische scholing en diploma's betrokken (soort als gaffer, maar dan zonder de lichttechniek) en iemand als productieassistent.

Daarnaast heb ik besloten de videoclip aan te melden als inzending voor het festival Utrecht over Utrecht. Dat levert een soort specifiekere opdracht, een inschrijving en een deadline. En dat is voor mij heel nuttig (in eigen tempo zonder deadlines is ook nuttig, maar dan blijft alles zo lang liggen door de waan van de dag).

Vandaag geknutseld aan een casting call affiche. Heel simpel, maar leuk om mee bezig te zijn. En het impliceert dat ik dus screentest ga doen. En dat is nieuw voor mij. (Foei!)

 

27 Dec 2009, 01:34  Zojuist het inschrijvingsformulier van Utrecht over Utrecht ingevuld en ingestuurd via email. 

29 Dec 2009, 11:59  Gisteren kreeg ik bevestiging van inschrijving. Was het in 2008 nog zo dat ik automatisch meedeed met mijn inzending (was pas het tweede jaar dat het festival gehouden werd), deze keer gaat dat anders:

Door middel van deze e-mail bevestig ik de ontvangst van jouw inschrijving voor Utrecht over Utrecht 2009. Je inschrijving is tijdig door ons ontvangen. Als jij je werkstuk (gedicht, verhaal, foto's of film) nog niet hebt ingezonden, houdt er dan rekening mee dat dit tot uiterlijk 1 april 2010 kan! Alle inschrijvingen en werkstukken ontvangen na 1 april 2010 worden niet geaccepteerd voor deelname en maken dan ook geen kans op de diverse prijzen.

Vanaf 1 april 2009 zal bekeken worden of jou inzending deel gaat uitmaken van het competitieprogramma. Hierover nemen wij dan zo spoedig mogelijk contact met je op. Houdt wel alvast 13 juni 2010 vrij in je agenda, want mocht jij worden uitgekozen om deel te nemen aan het competitieprogramma dan is aanwezigheid verplicht. Vrijhouden dus!

Ik vind dat positief, overigens. En leuk spannend, want ze kunnen het product nog weigeren dus. 

01 Jan 2010, 12:05  Planning (op hoofdlijnen):

Januari
Preproductie:
-Werving tbv Audities/screentest
-Audities/screentest
-Crew samenstellen
-Scenario voltooien
-Lokaties vaststellen en gebruik van beeldrecht verkrijgen

Februari
Productie:
-Opnamen scenes Claire en Frank
-Opnamen scenes Rider

Maart
Postproductie:
-Montage en nabewerking
-Begeleidend promotiematieriaal maken (stills, flyer, postertje)
-Insturen naar Utrecht over Utrecht

April
Uitsluitsel wel/geen deelname competitie.

Mei
-

Juni
Exposure:
-Festival Utrecht over Utrecht
-Release via Vimeo en Youtube (na festival)
Beëindiging project.

Als de videoclip niet in de competities voor Utrecht over Utrecht zou belanden (wat ik niet verwacht), zou internetrelease al in april kunnen. De meerwaarde van de exlcusiviteit is voor het festival dan niet meer zo van belang, denk ik.

05 Jan 2010, 10:44  Gisteren heb ik wat proefopnamen gemaakt. Gewoon met de Handycam (de Digital8).

In de videoclip komt een soort lange rider acheruit voor. Die vormt naast een verhaaltje een soort visuele rode draad. Op het eind kruisen de rider en het andere verhaaltje elkaar. Die scènes die moeten worden opgenomen zijn een flinke kluif, maar die rider achteruit is ook een uitdaging.

Twee experimenten:
1. Gisteren heb ik dus eerst een stukje gewandeld met de camera achterstevoren in mijn hand. Ik hield hem stevig vast met de gedachte daarmee enigszins stabiel beeld te verkrijgen. Helaas: elke stap die ik zette geeft een schok in het beeld. (De camera was alleen ten opzichte van mijn lichaam gefixeerd, en mijn lichaam zie je verder niet in de beelden.)
2. Camera ingepakt in een plastic tasje met daarin een gat om de lens naar buiten te laten kijken. Achterop de fiets gedaan onder de snelbinders. En maar fietsen. Het was al donker buiten, maar er lag sneeuw, de staatlantarens stonden aan en er was veel verkeer met (verplichte) verlichting dus dat leverde vrij veel licht op. Genoeg in ieder geval.

Wat heb ik ontdekt? Dat lopen zonder in de gaten te houden wat de camera opneemt je onbruikbaar schokkerig beeld oplevert. Niet echt een openbaring... En: dat achterop de fiets een mooi tempo oplevert en het type beelden waar ik op hoopte.

Ik heb een montage gemaakt van de 'interessantste' stukjes film (bochtjes en objecten/personen die voorbij komen) en dat gecombineerd met de muziek. Ik moest de wandelopnamen 300% versnellen om het weer leuk/interessant te krijgen. (Vreemd genoeg is het schokkerige minder storend wanneer het een hoger tempo heeft.)

Gisteren heb ik niet echt mijn best gedaan de muziek bij de beelden te laten passen (gewoon in de tijdlijn er onder geplakt en ingekort waar de beelden ophielden). Vandaag of morgen kijk ik of ik een wat korter stukje kan maken wat meer op de muziek is toegesneden. Misschien zet ik dat zelfs wel online. Maar dat zien we vanavond allemaal wel. Of morgenavond. 

07 Jan 2010, 00:09  Ik heb het testfilmpje opnieuw gemaakt. Voor een indrukeen fragment daaruit:

11 Jan 2010, 21:41  Op het moment heb ik een lijstje met auditanten. Er staan er 11 op.

Daar komen nog een plukje dansde jongedames bij, maar die hoeven geen screentest of doen daar in ieder geval niet aan mee.

Ik weet niet of dat veel is. Op zich heb ik méér nodig. Maar niet veel meer Franken en Claires.

Vandaag heb ik ook iemand benaderd voor een special effectje. Hoop dat hij wil meewerken.

En zojuist heb ik nog een persoon bedacht waarvan ik ineens heel graag wil dat hij in beeld voorbij komt.

Verder moet ik nog even het computerprogramma Celtx bejubelen. Ik gebruik het nu al twee jaar. Maar pas de laatste tijd begin ik de meerwaarde te benutten. Je kunt in dat programma namelijk elementen in je scenario markeren en koppelen aan onderdelen van je productie. Als je dat goed doet, en je maakt een planning aan, dan staat er een mooie lijst met daarin een bijna voltooide breakdown. Gegroepeerd op INT/EXT en DAG/NACHT en op acteur en ga zo maar door. Op die manier leg je een soort dossier aan wat op de juiste momenten naar boven te halen is. Voor Waarde gebruikte ik eigenlijk alleen het gedeelte wat me dwong een standaard opgemaakt scenario te maken. Celtx is gratis en komt uit de Open Source hoek. (Waar ik me thuis voel. Ik heb ook een klein netbookje met daarop Ubuntu en daar weer Celtx op. Dat is mijn productie-notebook. Daarop verzamel ik alle mailtjes, aantekeningen en het hoofd Celtx-bestand waarin dit alles gebundeld is.)

18 Jan 2010, 10:55  31 januari is de screentest/auditie. Gisterenavond heb ik degenen die zich aangemeld hebben (en degenen die ik zelf gevraagd heb) een mail gestuurd met dit heugelijke feit, aanvullende informatie en de step-ouline.

Het speciale effectje waarover ik iemand benaderd had, zal ik anders moeten oplossen helaas. Zelf doen denk ik.

Ik heb nu twéé van de drie gebruikte locaties zeker gesteld (toestemming). Ik ga ook kijken of ik nog iets met een filmvergunning/permissie van de gemeente Utrecht kan doen. Ook weer overdreven, maar een nuttige oefening.

20 Jan 2010, 22:17  Vandaag spontaan bedacht dat de Kloostertuin en wellicht zelfs de Domkerk ook hele mooie (en typisch Utrechtse) lokaties zijn voor mijn Rider. Ik ben er even langs en naar binnen gegaan en werd daar gesterkt in mijn idee. Zojuist het secretariaat van de Domkerk een verzoek om toestemming gevraagd.

27 Jan 2010, 23:55  Veel nieuws, maar ik hou het even kort:
1. Aanstaande zondag zijn de screentests/audities.
2. Daar is een planning voor en iedereen is uitgenodigd.
3. Ik heb al wat 'afhakers'.
4. De koster van de Domkerk laat mij weten dat in de Domkerk filmen mij is toegestaan(!!!).
5. Die kloostertuin (pandhof) is daarmee eigenlijk achterhaald, want who needs a kloostertuin if one can get de Domkerk?
6. Ik heb er een crewmember bij: productieassistent(e). Gaat sowieso helpen bij de screentests/audities. Wat de samenwerking verder te bieden zal hebben laten we nog even in het midden. (Wie weet klikt het helemaal niet. Nou dan weten we dat zondag. Maar ik ga niet van zo'n scenario uit. En dan betekent deze uitspraak veel meer: we zien wel wat toeval en specialiteit gaan veroorzaken. Acteursbegeleiding op de opnamedagen? Heen en weer rennen/rijden om ad hoc missende requisiten te halen? We zullen het wel merken...)

Tot zo ver de snelle update. Later meer. Beloof ik.

31 Jan 2010, 10:52  Vandaag zijn de screentests/audities!

Om 11:30uur ga ik naar de locatie waar de audities/screentests gehouden worden. Ik heb er heel veel zin in, maar knijp 'm ook wel een beetje. Ik heb één keer eerder audities georganiseerd, maar dat was voor een toneelstuk en meer dan vijf jaar geleden (7 jaar). Toen was de aanpak dat ik alle auditanten tegelijkertijd had in een soort auditie-repetitie. Voor wat ik toen wist en kon vind ik dat ik dat nog best redelijk gedaan heb, al zat er weinig meer achter dan 'gewoon uitproberen wie het beste in het plaatje past en wie het prettigst samenwerkt. Die productie is toen niet doorgegaan: ik had 5000 euro subsidie weten aan te vragen (niet van één verstrekker hoor) en was good to go, maar ik miste een acteur. Op de één of andere manier is het in het (amateur)theater moeilijk om mannen te vinden. Dat merk je ook als je de prikborden en advertenties in de gaten houdt. Ik bleek niet de enige te zijn.

Bij de huidige productie reageren er veel meer mannen dan vrouwen op de echte rollen. Vreemd. Of misschien wel niet: ik richt me nu toch op een andere groep.

Ik heb een planning en diverse formulieren gemaakt om te zorgen dat ik netjes in de pas blijf lopen en iedereen die komt dezelfde soort auditie kan geven. Uiteraard zullen sommige niet met elkaar te vergelijken zijn: figuranten van onder de 18 en auditanten die voor de rollen van Claire of Frank komen zijn in beginsel al niet echt overeenkomstig.

Wat ook wel leuk is: ik heb toen de genoemde sluitingsdatum voor aanmelding voorbij was nog een aantal geïnteresseerden in Anomie uit het verleden gemaild. Mensen die uit het niets een mail stuurden of ze mochten meedoen op momenten dat ik niemand nodig had. Toen heb ik hen allemaal aangeboden het te laten weten als er weer wél iets voor hen te beleven viel. Die actie leverde me een figurante op die uiteindelijk vandaag mee helpt als Productie Assistent. Dat vind ik heel leuk. En handig, want het is moeilijk om een crew samen te stellen als je geen betaalde professionals tot je palet kunt rekenen.

Nu moet ik stoppen met tikken (lief dagboek) want ik heb mijn tijd hard nodig tussen nu en 11:30uur! 

01 Feb 2010, 21:15  Het was heel leuk en ik heb veel geleerd. En we zijn er nog niet uit. Er komt nog één Frank, aanstaande woensdag. Er zijn twee geschikte Claires, die heel erg verschillend zijn. De Frank bepaalt de Claire, denk ik. Maar ook: de Frank-afweging wordt mede bepaalt door de twee Claires. Of is het Clairen?

Ik had drie lampen, maar bedacht pas ter plaatse dat ik maar twee lichtstatieven had. Toch niet onhandig: een lamp schakelde zichzelf uit omdat hij zichzelf te heet vond. Toen had ik -alsof ik goed voorbereid was- snel een andere.

De hulptroepen, Irene, die zich eerst nog een beetje als figurant had aangemeld maar die binnen een mailwisseling productie assistent op proef bleek te zijn geworden, is geslaagd voor haar auditie als crewmember. We willen haar er zeker bij houden.

Nu zit ik de gefilmde beelden te snoeien en enigszins te editen, zodat ik een leuk overzicht en goed vergelijkingsmateriaal heb. Heel leuk werk. Maar het valt wel al op dat het croppen van 4:3 naar 16:9 niet zo veel eer aan de opnamen doet. De uitgesneden 16:9 is kleiner dan 'echte' 16:9, maar wordt op een groot scherm wel net zo groot gemaakt. Dan valt op dat je scherpte inlevert. Ik hoop dat mijn mailtje aan het Panasonic servicepunt (Multiservicepoint) nog wat oplevert. Het is niet zo zeer dat zij daar formeel iets in zullen kunnen betekenen, maar een deel van hun clientele heeft toch echt deze camera. En in het telefoongesprek wat ik met hun Panasonicman had een maar maanden geleden, vernam ik dat hij zélf ook een Panasonic DVX100 heeft. Dus wie weet...

Wat ook door de mand valt is mijn Corel VideoStore 12. Ik heb een trail versie van Sony Vegas Pro 9 gedownload. Man wat een verschil! Alleen al de manier waarop de kleurcorrectie subtiel reageert. Dat is in VideoStudio wel anders (verrot). Jammer dat Vegas zo duur is. (En dan valt Vegas nog mee... in z'n segment.) Misschien dat ik daar zelfs nog wel wat spaargeld voor over heb... (Maar dat is vooralsnog maar een gedachte...)

Kortom, ik zit er weer midden in en elke stap biedt nieuwe inzichten (in mijn eigen tekortkomingen van het moment).

En dit is geen klaagzang hoor. In tegendeel. Ik geniet. 

03 Feb 2010, 00:38  Ik heb gisteren Sony Vegas Pro 9 gedownload in de trailversie (werkt 30 dagen). Dat programma is een stuk professioneler dan mijn huidige consumentenproduct. Alles opnieuw gecaptured. Ik meen wel een verschil te zien (beter resultaat). Maar het belangrijkste verschil zie je wanneer het in een timeline gegooid wordt, en wanneer je dan de beelden een beetje bewerkt (kleurcorrectie, bijvoorbeeld). Export naar 25p mpeg.

Heel leuk geworden. Ik heb alle van alle auditanten een opname waarin ze het kader inlopen. Die heb ik allemaal achter elkaar geplakt. Mooie snelle vergelijking levert dat op.

Morgen dan nog ééntje. Niet vergeten al mijn zooi mee te slepen naar mijn werk. Want het gaat op mijn werk in mijn pauze gebeuren .

Ik ben er een stuk minder nerveus over dan afgelopen zondag. Want nu heb ik ineens een beetje ervaring. Hahaha!

Maar hoe ik dat met Vegas ga oplossen als die resterende 29 dagen voorbij zijn... pfff. Tis duur hoor. En ik ken er de weg nog niet in, dus ik zit lang te zoeken naar bepaalde functionaliteiten... Maar dat is acclimatiseren natuurlijk. 

07 Feb 2010, 17:09  Casting is afgerond!

Claire door Lisa de Bruin
Frank door Igor Vermeulen

En behoorlijk wat figuranten. Ik ben nu aan het puzzelen op een planning. 

11 Feb 2010, 13:29  Aanstaande zondag eerste opnamedag! Zaterdag dus snel nog een DIY dolly maken. Het leuke is dat ik zondag eigenlijk onbeperkt kan klooien, omdat het een afgesloten binnenlokatie is waar ik min of meer vrij spel heb.

De lokatie "Claire's huis" staat ook gepland. 21 februari.

Domkerk doe ik vandaag nog een voorstel via de mail, zoals ik met hen heb afgesproken.

Lastiger punt vormt de buitenopnamen. Nu ik zondag al aan het filmen ben, vrees ik voor continuïteitsproblemen bij met wel/geen sneeuw...

"Frank's huis is ook nog niet geregeld..." 

14 Feb 2010, 13:39  Vanochtend eerste opnamen. We maakten gebruik van de soort-van-dolly.

Veel geleerd. Ging niet van een leien dakje zeg. Maar mede dankzij de figuranten en Irene-de-productie-assistente is het volgens mij wel een succesvolle eerste echte draaidag geweest.

Vanavond zet ik het materiaal over op de computer en doe ik (hopelijk) nog even verslag,

Nu ben ik op/leeg/kapot. Maar tevreden.

14 Feb 2010, 23:31  Materiaal op de computer gezet. Op een groter scherm is duidelijk te zien dat de opnamen niet geweldig zijn. Een aantal zaken zijn overigens wel heel mooi geworden. Mooie timing-dingetjes die goed uitpakken.

Maar voor deze locatie is het ondenkbaar dat de camera één doorlopende opname zal leveren voor in de clip. Elke opname heeft wel een (of meerdere) stuiters. Niet alles is even scherp. De donkere gebouwdelen zijn te donker, maar konden niet tijdens de doorlopende opname worden bijgesteld.

Voor mijn volgende vergelijkbare opname moet ik veel oplossingen verzinnen.

Deze opnamen zijn in verkorte vorm (de geslaagde stukjes) best nog een waardevolle aanvulling op de gehele clip denk ik. Maar zoals gezegd: het wordt selecteren.

19 Feb 2010, 00:06  Eergisteren filmde ik (op weg naar mijn werk) met de DVX onder de snelbinder (in een handdoek gewikkeld, met record indicatielampje UIT) hele stukken Utrecht in de Rider-modus. Voor de zekerheid. Want het sneeuwde op de eerste draaidag. Het is handig om die sneeuw ook in de Rider te hebben, anders sluit het niet aan.

Morgen naar de Domkerk, en in de middag de lampen voor zondag ophalen bij Budgetcam.

Omdat ik nog geen tijd heb gehad om de Rider-constructie te verbeteren, heb ik voor morgen een alternatief bedacht. Achter op de fiets, in het klein. Ik neem het fietsje van mijn zoon (8 jaar) mee. Zadel er af. Houten plaat voor op de snelbinder gemaakt, mét een 1/4e inch schroef om de camera er strak op te monteren. Wat lucht uit de bandjes... Thuis getest en daar gaf het mij de indruk dat het wel gaat werken. Hij zit alleen wat laag waardoor er misschien veel onzichtbaar wordt in het kader... Mijn idee is de camera in enige mate achterover te laten hellen. Zeker omdat je in de Domkerk de hoge ramen en nog hogere planfonds wel een beetje wilt meepakken.

Mijn figurant (ik heb er morgen één!) zal me ook moeten helpen met productieassistentiewerk. (Deuren openhouden terwijl ik er achterwaards door naar binnen en naar buiten ga... en de BTS camera even bedienen. Levert hem toch weer een creditje extra op, haha.)

Zoals bij de audities/screentests en de eerste opnamedag van afgelopen weekend, ben ik nu weer behoorlijk onrustig/nerveus. Niet heel naar. Maar pffff... Toch ook wel ongemakkelijk.

Nu nog even snel het scenario in de recentste versie naar Lisa proberen te mailen (moet ik het wel nog even voor bijpunten en exporteren naar PDF) zodat ze wat meer zicht op haar opnamen van aanstaande zondag heeft.

19 Feb 2010, 00:09  Oh ja. Het slechte nieuws is dat ik wat blauwe blokjes in mijn opnamen aantref. Linker kant van het scherm, helemaal tegen de rand. Voornamelijk als er wit/licht in voorbij komt. Niet continu.

Hopelijk een viezigheidje op de opnamekoppen. Morgen even de reinigingstape er (kort) doorheen jassen. Als dat maar niet het begin van het einde van de camera is... (Vast niet.)

Ik krijg ze er nog wel uit gesneden omdat het waarschijnlijk toch gecropd wordt. Of het zit niet in de tape maar in het afspelen. In dat geval kan ik het vanaf een andere camera opnieuw capturen en is het beeld dan schoon.

Denken we morgen verder over na.

20 Feb 2010, 00:39  Opnamen in de Domkerk zitten er op, en de lichtset staat hier in de kamer te wachten op zondag.

Ik zit nu de scénes voor zondag uit elkaar te trekken en in beeldjes te herbedenken. Wat moet er allemaal mee, en wat moet er allemaal gefilmd worden en op wat voor een manier? Dat soort werk.

Leuk. Maar ik ben wel moe nu zeg. Ik denk dat ik nu even stop.

Aardig om nog even te vermelden: naast de Panasonic DVX100 heb ik ook de Digital8 bij me bij de opnamen. We maken een bescheiden Behind the Scenes (BTS).

22 Feb 2010, 13:00  Snelle update: gisteren opnamen van Claire. Was heel leuk, en eenmaal thuisgekomen bleek het materiaal over het algemeen heel mooi te zijn geworden.

Moos (himself) kwam ook nog langs, wat ik geweldig vond.

Ik heb gisteren een soort voorlopige behind the scenes (BTS)gemaakt en op youtube geknald:

Verder morgenavond een kijkje nemen bij de beoogde 'woning van Frank'.

26 Feb 2010, 12:37  Gisteren ben ik in de woning van Fank geweest. Geweldig! Het is een flat in Overvecht, op de negende verdieping. Klein. Woon/slaapkamer met halletje, keukentje en (waarschijnlijk) een badkamer en toilet (die laatste twee heb ik eigenlijk niet gezien...). Uitzicht over typisch Overvecht (andere hoge flats, mooi doorkijkje). Leuk detail: er staat een onevenredig groot fitnessapparaat in de keuken. Igor (die Frank speelt) is een behoorlijk atletisch acteur. Dus dat suggereert van alles. Ik ben heel blij met dat toeval. Voor de flat is een grote parkeerplaats. We kunnen Frank dus ook in de beoogde oude Mercedes laten stappen en wegrijden. Op die Mercedes hebben we ook min of meer akkoord (of de opnamedag moet net zo uitpakken dat we hem niet kunnen gebruiken, maar ik begreep dat die kans vrij klein is, zo lang we maar niet te kortdag doorgeven wanneer het is...).

Maandag krijg ik de sleutels. Dit weekend probeer ik met Igor en Irene (productieassistent) een opnamemoment vast te stellen. Zodra ik dat heb vastgesteld, boek ik weer een lichtsetje bij Budgetcam.nl en begin ik met een breakdown van de scène zodat ik een draaiboekje kan maken (nog niet gedaan dan? ehhh, nee...).

Verder heb ik zitten stoeien met het materiaal wat we met Lisa (die Claire speelt) hebben opgenomen. Daar is zeker wat moois van te maken. Alleen het uitsnijden naar 16:9 baart me zorgen. Mijn editprogramma's doen niet zo'n mooie uprez (als je twee stukjes van 4:3 afknipt is het eigenlijk een kleiner 16:9 schermpje, maar de computer vergroot dat weer naar het formaat wat 16:9 doorgaans heeft, en dat is een soort inzoomen dus). Nu zit ik te stoeien met VirtualDub. Dat is een gratis en heel basic computerprogramma wat niet geschikt is voor Non-lineair Editten, maar wel voor het veranderen van een los videobestand. Je kunt het bestand laden in VirtualDub en er dan één op meerdere filters op los laten. Dat weer lossless wegschrijven naar een ander videobestand en klaar is Kees. Het is me gisteren gelukt om met een mooie kwaliteit de beelden in 4:3 twee keer zo groot te maken, waarbij het programma de pixels die dan (uiteraard) zichtbaar worden kon wegwerken doormiddel van het interpoleren van de omliggende pixels. Alleen speelde dat filmpje niet meer vloeiend af daarna. Komt misschien ook doordat het videobestand 7 gigabyte groot werd (voor minder dan 2 minuten film). Daar moet ik dus nog even mee experimenteren. Ik heb van alle bruikbare opnamen met Claire takes als losse bestanden opgeslagen, en deze ook allemaal uitgesneden naar 16:9 gemaakt. Daar weet ik ook van dat die inzoom niet zo vlekkeloos loopt. De 16:9 beelden zijn veel mooier wat compositie betreft (ik heb ook opgenomen met de intentie zo uit te snijden, dus dat kan kloppen), maar minder mooi wat beeldkwaliteit betreft. Ik kan -if all else fails- ook nog kiezen voor het zelf plaatsen van zwarte balken over de 4:3 versie. Maar dan verlies ik het voordeel van opnieuw kunnen kaderen, want met zwarte balken pak je altijd precies hetzelfde stukje resterend beeld. (Terwijl in mijn 16:9 uitsnedes ik de ene keer het onderste deel van het kader benutte en de andere keer juist het midden of de bovenkant.)

Vandaag heb ik ook de politie gebeld om te vragen of ik op Frank's Mercedes een ander nummerbord mocht plaatsen tijdens de opnamen. Ik wist al dat het bij wet verboden is om met een vals kenteken op de openbare weg te komen, maar hoopte dat de uitzondering 'met medeweten van de politie en enkel op de parkeerplaats' nog iets zou opleveren. Via de telefoniste belandde ik bij Mediavoorlichting. Zij vertelden mij dat de wet daar helaas geen ruimte voor biedt. Zou het op privéterrein zijn dan zou het een ander verhaal zijn. Dus dat geweldige idee laat ik varen. Het geweldige idee was overigens: een nummerbord (laten) maken wat luidt: "DV-X1-00". Maar dat kan ik vast later in mijn filmcarrière nog wel kwijt... (en als iemand het geweldige idee pikt dan had ik het maar niet op internet moeten zetten, haha).

Goed. Vandaag een dagje vrij van -regulier- werk. Dat is wel lekker. Want ik word behoorlijk moe van mijn huidige leven (hoe enerverend en leuk het ook is). Vandaag is rustigaan-dag. Boodschapjes doen, vanavond koken voor bezoek en verder niet te veel op to-do lijstjes zetten.

27 Feb 2010, 13:00  De meest complexe opnamedag is (eindelijk) vastgesteld. Dit is de dag waarop de openingsscene, de slotscene en een vrij groot stuk van Frank z'n scene's worden opgenomen. In de buitenlucht, dus hopelijk geen onweer en stortbuien.

Aanstaande dinsdag in principe de opnamen in Frank z'n woning.

Dan hou ik nog een heel klein plukje over, waaronder wat Rider beelden waaronder die met wat figuranten.

02 Mrt 2010, 19:11  Vandaag heb ik met Igor de scènes van Frank in en om zijn huis gedaan. Dat was leuk. Ging heel voorspoedig. We hebben Frank nóg wat minder gehaast gemaakt dan hij al was. (In het zonnetje op zijn balkon met een kopje koffie: "doe ook nog maar even je ogen dicht"...)

Was leuk. Helaas hadden we niet de gehoopte Mercedes, dus rijdt Frank in een mooie Opel Corsa.

Strakjes capturen/overstreamen naar de laptop en eens kijken hoe het er in het echt/groot uitziet.

De gehuurde lichtset had ik nauwelijks nodig: het huisje was zó klein dat twee lampen elkaar meteen te veel in de weg stonden. Dus heb ik uiteindelijk maar één lamp gebruikt. En ik kon de set in de middag al weer inleveren (in plaats van de volgende ochtend, zoals het huurcontract zei).

En zondag de laatste grote opnamedag.

Ik ga proberen de rafeltjes (nog lopende plannen die los van de scènes staan) vanavond nog in een plannetje te zetten zodat ik de betrokken figuranten een voorstel kan sturen.

06 Mrt 2010, 12:14  Voorbereiding voor morgen. Morgen dus buitenopnamen. Er is heel mooi weer voorspeld, wat leuk is, maar ook 'slecht' voor de continuïteit en de belichting. Strak blauwe lucht maakt dat de interne ND filters moeten worden ingezet, omdat anders alles overbelicht is.

Verder is het natuurlijk heerlijk als het een mooie dag is. We zitten toch enigszins beschut langs de singel (onder de bomen).

Morgen heb ik een grote ploeg. Negen personen:
- Lisa en Igor als personages/acteurs.
- Dick en Moos als edelfiguranten.
- Hugo als figurant.
- Irene en Marijn als productieassistenten annex AD's.
- Jan-Willem als productieassistent annex electriciën (al hebben die die functie niet nodig in de buitenlucht met enkel een paar accu's voor de DVX).
- En tenslotte ikzelf als producent/regisseur/cameraman.

We gebruiken alleen natuurlijk licht dus.

De voorbereidingen zijn eigenlijk maar twee dingen: catering en een shotlist. Catering is inmiddels in huis. Shotlist maak ik vanmiddag.

Voor de Rider overweeg ik een softwarepakketje aan te schaffen wat als plug-in in zowel Vegas als in Corel Videostudio als in een heleboel andere programma's kan draaien. Niet zo duur (onder de 50 euro). Daarmee zou ik de wiebelige delen van de Rider nog wat meer kunnen stabiliseren.

Maar een dergelijke plug-in zit ook al in de programma's die ik heb. Dat zijn de wat algemenere plug-ins en die zijn over het algemeen niet zo heel goed. (Zeker niet in Corel.) Van de week maar een experimenteren en dan een beslissing nemen.

Al met al kost zo'n microbudget project toch nog wel het nodige aan geld. Om een indruk te geven:
- miniDV tapes (voor ongeveer 20 euro aan tapes)
- catering op de sets (inmiddels ook al zo'n 50 euro)
- huur licht (55 euro bij Claire en 35 euro bij Frank)
- de zelfbouw dolly (80 euro)
- UV filter voor de DVX (Rider is bijna alleen maar buiten en daarom toch maar een UV filter gekocht) (40 euro)

Dat is pakweg 280 euro tot nu toe. Voor een filmbudget is dat natuurlijk wisselgeld. Maar voor een privÃé gefinancierd fun project is het een aanzienlijk bedrag. Okee, het UV-filter en de onderdelen van de dolly zijn investeringen die ook buiten het project hun waarde behouden. Dat zou ook gelden voor het eventueel nog aan te schaffen stabilisatie plug-in. (Dan zitten we op 330 euro...)

Nu zit er in de stichtingskas natuurlijk ook nog een beetje geld, want ik stort daar elke maand een klein bedragje in. Ik zal eens aan de penningmeester vragen of ik wat compensatie in ruil voor kassabonnetjes kan krijgen. Zou niet onredelijk zijn. (Die donaties worden hoofdzakelijk gebruikt voor de automatisch afgeschreven rekeningen van de hostingprovider voor de website en nog zo wat vast kosten. Maar er komt meer binnen dan dat er afgeschreven wordt.)

Nu eerst even de reguliere huiselijke dingen doen (schoonmaken, beetje klussen, etc.). Straks weer verder met dit avontuur.

08 Mrt 2010, 08:56  De opnamen zijn goed gelukt, weet ik inmiddels. Er zitten weer een paar juweeltjes tussen. Er is niets mislukt. Wel een paar dingetjes iets minder geslaagd dan gehoopt. Maar de 'boven verwachting' opnamen winnen het.

Hier twee fotootjes van de opnamen:
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het opnemen van de openingsscène. Van links naar rechts: Moos (muzikant, acteur/figurant), ik (ik) en Irene (productieassitent).

 
Alternatief statief. Een soort monopod. 

Foto's door Dick Kok. Met dank!

05 Apr 2010, 10:36  Het was even stil naar de buitenwereld. Dat was vanwege de deadline.

Ik heb heel hard gewerkt en in de laatste weken veel dingen anders moeten doen dan ik voorzien of gehoopt had. Er zijn ook een aantal mensen met wie ik een samenwerking was aangegaan die in het geheel niets meer van me gehoord hebben/hadden tot ná de inleverdatum van de videoclip.

Maar: de clip is gemonteerd en ingeleverd bij Utrecht over Utrecht!

In de eerste week/weken van april zouden we moeten horen of de clip meedoet aan het festival (wel of geen competitie en wel of geen deelname/vertoning).

Later doe ik meer verslag en leerpunten van de afgelopen periode.

13 Apr 2010, 20:51  Ik kreeg vandaag bericht dat de clip door de selectie heen is en daadwerkelijk aan de competitie en het festival mee doet!

Yeeeehaaaa!!!

19 Mei 2010, 08:17  Gisteren hebben we met een klein groepje (Igor, Lisa, Menno en ik) de clip bekeken. Ze hadden hem natuurlijk nog niet gezien, dus het was spannend voor me. Zelf ken ik hem té goed en zie ik inmiddels vooral de dingen waar ik minder tevreden mee ben.

Maar: de clip viel in goede aarde! Men vond het mooi.

Dat blijkt dan toch weer een hele geruststelling. 

Eigenlijk zouden we met iets meer zijn, maar de rest van de cast en crew was ofwel het land uit, ofwel ziek, ofwel vertoevend in een hutje op de hei of om andere redenen niet aanwezig. Was ook wel cool geweest om er een soort reünie van te maken. Maar dat zat er even niet in.

07 Jun 2010, 22:27  Aanstaande zondag om 11:00uur in het Louis Hartlooper Complex:

Blok 1 // 11.00 uur
F // 24 hours in Utrecht // Sander de Nooij & Alessio Cuomo
G //Hoi Anita! // Jack Terrible
G // Amsterdam-Rijnkanaal // Marco Houtschild
Ft // Vioolspeler in de vrieskou // Dorine van Knobelsdorff
Ft // Dit is Harry // Berit de Vlugt
Ft // Wijds // Igno Dur
F // Phase Dub // Jasper Langedijk, Maurice Dohmen, Lisa de Bruin & Igor Vermeulen
V // Kanaalverhaal // Joost Mangnus
V // Het speelterrein // Ankie Schuthof
V // Mjin Dorestad // Mieke Spronk
F // A2 // Daniel Zimmer
G // Utrecht // Birgitte van Os
G // Waarin Monseigneur van de Wetering / Jaap Lemereis
G // Stadshuisbrug // Danny van der Linden

G = Gedicht
F = Film
V = Verhaal
Ft = Foto
Kb = Kunstbende

20.30 prijsuitreiking in zaal 1

22.00 afterparty in het café

Door mijn activiteiten rondom de muziekvideoclip voor Chesko de afgelopen twee weken (wat ik nooit had aangedurft als ik deze voor [moos] niet gedaan had) heb ik voor de internetrelease van Phase Dub weer aardig wat leuks bijgeleerd. Er komt dus over ongeveer een week (schat ik) een online versie in HD op Youtube en/of Vimeo.

03 augustus 2012, 01:13  Het logboek eindigt met de vorige aantekening. Voor de volledigheid noteer ik hier nog dat we helaas niets gewonnen hebben bij het Utrecht over Utrecht festival. Dat mag de pret niet drukken. Het was een hele mooie ervaring -en daarbij komt, Utrecht over Utrecht had ik er bij betrokken om meer stok achter de deur en een mooi podium voor de eerste vertoning te realiseren, náást een beetje competitie. Het doel wat dat diende is in ieder geval wél behaald. En we hebben de clip om dat te bewijzen :).

Met groet,

Jasper Langedijk

 

Share