Chesko - Meneer W. (2010)

Op 2 juni 2010 namen Chesko en Anomie het anti-intollerantienummer 'Meneer W.' op.

Omdat het vlak voor de verkiezingen was, en omdat 'meneer W.' zich (via de aangesproken politicus) richt tot ook de kiezers, moest het de dag voor deze verkiezingen allemaal af zijn. Deels vanwege de ideologie (anti-intollerantieboodschap) en deels vanwege (toch ook) het actueel zijn met het product. Twee dagen later zou raar zijn.

Productielog - Meneer W.

22 Mei 2010, 10:52  Eergisteren de suggestie gedaan op termijn eens een muziekvideoclipje te maken met Chesko (band/duo uit Utrecht). Daarbij kennelijk zo veel enthousiasme gezaaid dat ik gisteren gebeld werd en nu de afspraak heb een eenvoudige live performance videoclip te maken voor een lied wat vlak voor de verkiezingen (9 juni 2010) moet uitkomen in die gelegenheidsvorm. Er wordt gewerkt aan een album en daar komt het ook op, maar dan in een andere versie.

Heel cool. Ze gaan het nummer opvoeren in een vrijwel lege woonboot, ik regisseer, film en monteer dat. Zij nemen het optreden op met goede apparatuur, zodat er een zeer bruikbare audiotrack komt, die sowieso matched met de videobeelden (lipsync).

Zit alleen met het feit dat meerdere takes van een live nummer zichtbare kleine verschillen zullen hebben. Moet dus zorgen dat ik van de beste versie een master/totaal heb en van daaruit verder werken. Mogelijk dingen doen zoals de mooie mediums/close-ups en milde camerabewegingen via de latere opnamen die dag, en dan de stukjes pakken dat ze niet net aan het zingen of gitaar-soloën zijn. (Dat kan dan weer van de master/totaal komen.)

Anyway, veel te doen in een korte tijd.

We hebben de projectmanagementdriehoek helder in het vizier:
geld (middelen) - tijd - kwaliteit(sverlies) -> als je inlevert bij de één zul je gevolgen in één of twee van de andere hoeken van de driehoek verwachten/moeten investeren. Bijvoorbeeld: weinig tijd -> inleveren op kwaliteit -> tenzij je er meer geld (middelen) tegenaan gooit.

Volgende week locatie bekijken en verder babbelen/uitkristalliseren. De week daarop één opnamedag plannen, spul huren en doen. Daarna een eerste edit maken en die aan de band voorleggen. Daarna tweede, derde en/of definitieve versie maken.

Productie en eigenaarschap ligt bij Chesko. Ga dus ook niet uit eigen zak lampen huren enzo, deze keer. Dat is al een stapje zakelijker dan de clip van [moos] die inmiddels af en ingeleverd ligt te wachten op een kleine festivalvertoning en daarna internetversie (die wordt herkadert naar 16:9, terwijl de bioscoopschermversie omwille van behoud van resolutie op 4:3 is ingeleverd).

More to come...

29 Mei 2010, 10:32  Zodadelijk gaan de de opnamelokatie bekijken. Ik neem een fototoestel mee. Leuk voor dit verslagje.

 29 Mei 2010, 22:07  Mooie lokatie!

Kijk, hier ben ik:

En hier is Frank (de helft van Chesko), met het boek wat ik hem ter doorbladering geleend heb:

Dit is het paadje naar de boot:

Zijkant boot, met spinnewebben:

 

Binnen, waar de clip voor 90% zal worden opgenomen (inmiddels al bedacht/besloten de omgeving een beetje mee te nemen)

Het uitzicht, de oude sojafabriek:


Ik heb ook met de filmmogelijkheid van het fototoestel materiaal voor een eenvoudig teasertje geschoten. Die teaser is al in versie 0.1 af en staat ter beoordeling bij Chesko nu.

Lekker bezig dus!

 29 Mei 2010, 22:49  En daar is ook de goedgekeurde teaser:

Haha!

 31 Mei 2010, 17:18  Gisterenavond en vanochtend een aantal mailtjes vanuit Vimeo gezonden om veel mensen de tip te geven er eens naar te kijken.

Vanmorgen geprobeerd lampen en een Marshall fieldmonitor te huren bij Budgetcam, maar helaas bleek dat te kortdag: alles is al verhuurd. Ik heb nog wel wat achter de hand denk ik, maar het wordt snel schakelen en puzzelen...

 01 Jun 2010, 22:54  Accu's zijn opgeladen. Lens gepoetst (eigenlijk het UV filter, want de lens daarachter is schoon). Tapes liggen klaar. Statief staat klaar. Tas met aanverwante rommel staat klaar. Mijn eigen filmlamp staat klaar. Twee andere haal ik morgen.

Ik moet nog een shotlistje maken. Ga ik zo doen. Verder is het wachten tot het zo ver is.

Ohhhh wat heb ik er een zin in!

(Morgenmiddag dus opnamedag, voor wie het nog niet wist/doorhad.)

 02 Jun 2010, 20:07  Was geweldig. Weer veel geleerd, maar deze keer (vooralsnog) eens een keer niet met schade en schande.

Opbouwen set:

Er waren ook lampen, zoals je ziet. De stoppen zijn niet doorgeslagen!

De Panasonic DVX100 die mocht doen waar hij goed in is.


Als hierboven, maar dan ook mooi.


Vanavond alles capturen naar de laptop. Daarna zien we wel verder. Moet wel een flink portie doorgewerkt worden...

Had ik al gezegd dat het geweldig was? Het was geweldig. Die lui zijn leuk en goed en ik had de eer daar te mogen filmen. Nu nog even iedereen tevreden maken/krijgen/houden door er een geslaagde clip van te monteren voor 7 juni. Zondag moet hij dus af zijn. Dan is hij maandag online.

Ben overigens ook wel moe nu.

05 Jun 2010, 00:24  Dit is mijn eerste project waarbij live audio en live video los van elkaar zijn opgenomen. Dat is me toch een partij moeilijk editten. Pffff...

Snap nu nog beter waarom ze bij muziekvideoclips in principe met een timecode werken die bij de muziek en de camera gelijkgetrokken is. Dat hebben wij dus niet.

Maar ik heb veel vertrouwen in een goede uitkomst hoor. Nu ga ik echter even maffen. Morgen is er weer een dag.

(En voor sinterklaas vraag ik een clapperboard. Makkelijker audio en video terugmixen, én uitnodigender om de takes van te voren te markeren -nu heb ik een klein model whiteboard gebruikt, maar dat was toch zo'n joekel dat ik hem niet bij alle nieuwe takes ben gaan pakken, schoonvegen en opnieuw beschrijven. Was wel handig geweest als ik dat wél gedaan had, by yhe way...)

07 Jun 2010, 22:16  Afgelopen weekend stevig zitten monteren. Negen opgenomen versies waarvan er zeven ook een audiotrack hadden (twee werden vroegtijdig afgebroken, maar stonden dus wel op mijn videotape). Gisterenavond plaatste ik achter een wachtwoord de eerste twee testversies. Veel discussie en werk later wordt nu de clip naar het Cheskomusic Youtube-account geupload.

We hebben twee nabewerkingsvarianten: één enkel kleurcorrectie en één met een speciaal masker waardoor het heel anders oogt dan de onbewerkte beelden. Die worden afgewisseld. Ik vind het heel mooi geworden.

Nu nog even afwachten of de Youtube transcoding goed gaat (bij één van de testvideo's op Vimeo was in de transcoding het beeld en geluid niet meer synchroon). Als dat gelukt is, zit mijn klus er op! Daarna is het aan de heren van Chesko er ruchtbaarheid aan te geven.

Okee, er zijn nog wel drie kleine klusjes:
1. De teaser ook even op hun Youtube kanaal zetten voor de volledigheid.
2. Al het materiaal op DVD zetten (rauw/ruw en de high-quality eindversie) en dat samen met de miniDV tape en een contractje (afstandsverklaring) overdragen.
3. De Behind the Scenes afleveren. Die is al min of meer af, maar verdient nog een aantal titels (credits) in beeld. Doen we pas over een week, om het aangeboden materiaal ook leuk te spreiden.

Nu ben ik moe maar tevreden. In een kleine twee weken tijd van conceptie van het idee tot een eindproduct. Dat voelt goed!

Zodra Youtube klaar is plaats ik hier de clip natuurlijk ook.

08 Jun 2010, 15:47  Hier de clip!!!

Kijk hem beeldvullend en in HD (als je verbinding het toelaat).

03 Augustus 2012, 11:58  De in dit logboek genoemde Behind the Scenes heb ik aan Chesko overgedragen. Zij zagen dat als een mooi filmpje ter herinnering aan de opnamedag, en hebben hem niet breed toegankelijk gemaakt op internet.

Met groet,

Jasper

 

Share