Deuce of Spades

Poster Deuce op SpadesIn 2007 begon Faith Granger (geboren in Nice in Frankrijk, opgegroeid in Beiroet in Libanon, thans woonachtig in de Verenigde Staten) aan een filmproject waarin zij zonder noemenswaardig geld en zonder noemenswaardige filmmakerservaring een eigen scenario begon te verfilmen. Zonder storyboard of shotlist of wat dan ook. Alleen een eigen scenario. Bijna alles aan het plan viel af te raden: een zogenoemd period piece (iets in een andere tijd, waarbij je dus geen fouten tegen de chronologie wilt hebben wil je serieus genomen worden), over een onderwerp wat best wat geïnteresseerden maar niet echt het grote publiek heeft: hotrod, iets met Amerikaanse auto's uit de 40-er en 50-er jaren, en dan illegale (drag)races houden, en dan een liefdesgeschiedenis.

Faith maakt een account aan op www.dvxuser.com, ondermeer omdat ze met een Panasonic HVX200 filmde. (Dat forum begon ooit rondom de Panasonic DVX100 en dat groeide door naar alle professionele/prosumer modellen die daarop volgden. Om uiteindelijk ook buiten de oevers van Panasonic te treden.) Ze begon zoals het daar gebruikelijk is te lezen, te zoeken, te leren en vragen te stellen. Ze opende op 23 september 2008 ook een topic in de sectie 'User Films'. Daar kun je dergelijke productieverslagen kwijt. Mensen stellen vragen, maar je gebruikt het ook om hulp te vragen en soms om afwegingen doordachter te maken. Daar trof ik deze inspirerende controllfreak voor het eerst. Ik las het hele topic van begin tot waar ze op dat moment was (inmiddels is de teller van het aantal postings op 1625 berichten blijven steken, en toen ik er instapte zat ze denk ik op iets van 400 postings). Daarna volgde ik het topic. Vroeg eens wat, zei eens wat.

Faith Granger kreeg het voor elkaar. Door de kwaliteit van wat ze aan het maken was, door haar aanstekelijk enthousiasme en door de aanzuigende werking van succesvolle ondernemening, groeide en groeide het project. Steeds meer hulp bood zich aan. Uiteindelijk zat ze voor niets bij Sony in de studio de geluidsnabewerking te doen met gratis werkende audioprofessionals. Mensen namen special effect clipjes voor hun rekening waarbij bestanden over de hele wereld werden verplaatst.

Begin april 2010 was de film in de postproductie, inclusief het op DVD zetten (met menu's en extra's) en ondertitels voor de vertalingen. Ik ving uiteraard in het topic op DVXuser op dat er tegelijkertijd een stuk of vier vertaler bezig waren. Allemaal -zoals bij deze hele productie vrijwilligerswerk. Toen ik dat las bood ik mijzelf meteen aan als de vertaller en opsteller van de Nederlandse ondertitels.

En zo geschiede het. In vier blokken kreeg ik de tekst. De film er niet bij, want Granger bewaakte begrijpelijk haar product als een bok op de haverton. Een leuke samenwerking via de email en veel meer werk dan ik van te voren gedacht had later, had ik mijn klus af en had de DVD ook Nederlandse ondertitels. Met trots meegewerkt en gezorgd dat de film in Nederland een grotere kans van een publiek vinden heeft gekregen.

Meer informatie over deze mooie onafhankelijk gemaakte film: Deuce of Spades.

Faith Granger

"Thanks to fans like Jasper, who kindly and generously volunteered their time and hard work, I was able to translate the dialogues of my motion pictures DEUCE OF SPADES in 9 languages, including Dutch. Jasper, people like you make this world a better place! Thank you for your help and support!

 

With love and gratitude,

 

"

 

 

 

 

Faith schrijft inmiddels aan deel twee!

Share