Snel en eenvoudig op weg met filmpjes monteren?

Geplaatst door op in blog
 • Lettergrootte: Groter Kleiner
 • Hits: 12145
 • 3 reacties
 • Afdrukken

Gewoon filmenVideofilmpjes opnemen kan tegenwoordig iedereen, altijd en overal. Met de hulp van (uiteraard) videocamera’s en fototoestellen, maar ook laptops, spelcomputertjes, tablets/ipads en vooral met de mobiele telefoons van nu (en de afgelopen drie of vier jaar). Als je weet hoe die telefoon ongeveer werkt, kun je met drie bewegingen een filmpje aan het opnemen zijn. En veel mensen zijn dan ook van het ene op het andere moment foto- en videograaf geworden.

Op die manier verzamelen we een heleboel korte en soms zelfs wat langere filmpjes. Het terugkijken van die filmpjes is in eerste aanleg net zo eenvoudig, via uploaden naar een website als Youtube tot gewoon het bestandje aanklikken/tikken op een computer of mobieltje. Eigenlijk is het enige wat minder gemakkelijk en vanzelf gaat, het eenvoudig een beetje bijwerken van zo’n opname; dat stomme beginnetje er af en die halve minuut nadat het eigenlijk was afgelopen er af. Dat soort werk. En misschien wat titels in beeld, wat het voor de toekomst begrijpelijk en interessant kan houden… Muziekje er onder, maar niet overal of soms even wat zachter.

Ik word vrij vaak gevraagd om vrienden, bekenden, buurtgenoten en collega’s te helpen. Zij worstelen met dit soort tekort aan handigheid (ervaring). Met het monteren, of eigenlijk: met het nabewerken. Er zijn ook best veel mensen die met prima computerprogramma’s (soms zelfs met appjes) dat soort dingen kunnen. Die vragen me dan ook niets of niet zo veel. Maar er zijn er nog veel meer die dat nog niet kunnen. Daarom heb ik het idee opgevat om een handleiding te gaan maken voor die mensen. Voor hen die dat monteren nog niet kunnen. En het doel van die handleiding is niet om iedereen alle ingewikkelde termen te leren, maar veel meer om in het algemeen hulp te krijgen zonder dat het noodzakelijk is om veel meer dan de basistermen (zoals ‘overgang’ voor een trucje waarmee je de ene opname aan de andere kan plakken). Er zijn best veel websites die hierin ook proberen te voorzien, maar die vind ik zelf vaak óf te veel bedoeld voor de nieuwbakken filmmaker die er eens flink z'n hobby van wil maken, óf voor de meer professionele filmer. Begrijp me niet verkeerd: beide sites waardeer ik bijzonder, maar ik richt mij nu dus op een andere groep filmers.

Ik wil het boekje vooral als e-book uitgeven, maar ook als paperback voor degene die liever een ouderwets papieren exemplaar in handen heeft (bijvoorbeeld omdat je niet op je computer de hele tijd uit je montageprogramma weg wilt klikken naar een ander scherm waar je e-bookje staat –zo heb ik Joomla 2.5 Beginners Guide van Eric Tiggeler uiteindelijk ook twee maal gekocht). Het boekje zal een paar euro gaan kosten en uiteraard iets meer in de papieren uitgave –waar dan ook nog helaas verzendkosten bij komen. Maar ik ga uit van een heel goedkoop e-bookje dus.

Nu weet ik nog niet wat er allemaal in dat boekje moet komen. Ik heb wel ideeën:

 • Wat ‘snel op weg’ uitleg over montage programma’s op de computer. Zodanig dat het eigenlijk op allemaal tegelijk slaat.
 • Wat ‘snel nog iets handiger worden’ in een paar gratis montageprogramma’s. (Het fijne is: als je er ééntje in de basis snapt, zijn ze allemaal ineens heel begrijpelijk en is een betaald programma nemen vaak een eenvoudige overstap met voornamelijk prettige extra mogelijkheden.)
 • Iets over van te voren een beetje rekening houden bij het filmen, waardoor je door je vrienden en familie meteen als een held gezien wordt als je ook nog die eenvoudige ‘snel op weg’ wetenswaardigheden er bij gebruikt.
 • Iets over muziekjes en geluidseffecten.
 • Iets over letters in beeld. Of dat nou een titel, een datum, of de naam van degene in beeld is, of complete ondertiteling.
 • Iets over van het groepje losse filmbestandjes (in allerlei verschillende vormen, maten en herkomsten) naar één eindfilmpje komen, en dan nog iets over in wat voor een soort bestandje het handig is om te eindigen. (Hangt af van wat je er mee gaat doen, maar is verder heel eenvoudig.)

En zou kan ik nog wel tien dingen bedenken. Maar het is veel belangrijker wat jullie vinden dat er in zou moeten. Zou je interesse hebben in zo’n boekje? Wat zou er minimaal in moeten? Wat vooral niet? Laat het weten in de commentaren op dit bericht, of op de Facebook pagina van Anomie!

0

Reacties

 • Gast
  Thomas donderdag, 24 oktober 2013

  Vooral dat je voor jezelf helder hebt wat je wil laten zien: een verhaaltje, een sfeer impressie, een instructie

  Antwoord Annuleer
 • Gast
  Caroline vrijdag, 25 oktober 2013

  hoi Jasper,
  ik vind het een erg goed idee ! het zou zeker helpen om de eerste kneepjes van het vak te leren.
  hoofdstuk 1 zou kunnen heten: monteer je eerste film in 5 minuten. 3 stukjes film als input en leren 1. hoe plak ik het aan elkaar. 2. hoe maak ik de overgangen 3. hoe monteer ik een muziekje eronder 4. welk export formaat kies ik als ik het via vimeo of youtube wil delen met familie en vrienden

  Antwoord Annuleer
 • Gast
  jo verhoeve zondag, 22 december 2013

  Jasper, je bent mijn held!

  Antwoord Annuleer

Laat uw reactie achter

Gast maandag, 25 september 2017