Beeldkwaliteit van filmpjes verbeteren

Geplaatst door op in Filmen
  • Lettergrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 12321
  • 0 reacties
  • Afdrukken
plaatje-verschillen.pngEnige tijd geleden ging ik in de weer met een oud filmpje uit de tijd dat ik nog een hele kleine jongen was. Het betrof een dubbel 8 (8mm) filmpje wat opgenomen in 1974 was, wat vervolgens ergens rond 1996 op VHS video gezet is en wat uiteindelijk een jaar of 10 later van VHS naar een computer is gedigitaliseerd door mijzelf. Het is natuurlijk veel beter de dubbel 8 film rechtstreeks naar digitaal over te laten zetten en van daaruit verder te werken. Maar dat is niet wat er gebeurde -ook omdat toen digitale video nog niet een vanzelfsprekende keuze was. Ik besloot een stukje uit het filmpje te gebruiken om mensen te laten ervaren wat de uitwerking van een samenvoegen van heden en verleden kan opleveren. (Lees hier over dat onderwerp.) Beelden van toen met een commentaar van nu, door iemand die terugkijkt met de kennis van toen tót nu. Een leuk effect wat ik niet zelf bedacht heb, maar wel als product hoop te leveren zo nu en dan. In dit artikeltje wil ik kort ingaan op een mogelijk ander aspect aan die oude filmpjes in nieuwe videobestanden: het verbeteren van de beeldkwaliteit. En dan heb ik het niet zo zeer over het verbeteren van onscherpe beelden of slechte cameravoering, maar over beeldkwaliteit zoals korrelig beeld, beschadigde filmstroken, vieze projectoren, en ga zomaar door.

Korrel
Film (de traditionele, niet de VHS, Video8 of digitale video) heeft als één van de eigenschappen dat het beelden iets korrelig maakt. Dat wordt wel een film grain genoemt. Als je een nieuw videofilmpje meer op traditionele film wilt laten lijken, dan is het toevoegen van enige korreligheid in de beelden een vrij gebruikelijke zet. Soms is de korreligheid van een origineel veel te veel aanwezig, en verstoort het het beeld. In dat geval kun je tegenwoordig met computerprogramma's die korreligheid wat terugdringen. 

Schade
Op analoge film (waar ook die korrel bij voorkomt) kan ook nog wel eens wat schade zitten. De streepsjes en stipjes die over beeld vliegen. Dat zijn enerzijds krassen, butsen en vlekjes in de film en anderzijds viezigheid op of in de camera (of projector). Als iets van film is overgezet naar video, zijn alle krasjes en stofjes meegekomen en in principe mee-vereeuwigd naar het videobandje of -bestandje.

Noise
Noise is een term voor een vergelijkbare 'rommeligheid' in filmbeelden. Het is ook een soort korreligheid die je in opnamen kunt tegenkomen; vooral bij donkere (kleur)vlakken. Het kan een gevolg zijn van allerlei oorzaken, maar vaak is het een kwestie van gefilmd hebben met weinig licht en daar dan in veel gevallen dan wat 'kunstmatige verlichting ín de camera' er aan toegevoegd, Dat heet op videocamera's de 'gain'. Meer gain betekent standaard meer noise, want de gain versterkt alles. Ook de noise. Soms is dat helemaal niet erg, omdat wat je wilde filmen nu eenmaal zo duidelijk mogelijk op camera moet (in tegenstelling tot zo mooi en scherp mogelijk, wat op andere momenten misschien het belangrijkste is).

Artifacting
Tenslotte is er nog artifacting, het verschijnsel van blokjesvorming in je video als gevolg van compressie in de video(codec). Als je een lage resolutie video hebt, en je speelt het fullscreen af, dan zie je dat al. Als je dan zo'n filmpje wilt gebruiken in een ander project, wat bijvoorbeeld in HD video gefilmd is, dan ben je genoodzaakt dat eerste filmpje uit te rekken (op te blazen) naar het formaat van je nieuwe/eigenlijke project. Artifacting kun je niet zo goed tegengaan als de video al in die vorm voor je neus ligt, Maar je kunt het aan de andere kant ook zelf veroorzaken. Als je niet zorgt dat je bij een te bewerken filmpje in de hoge kwaliteit bestanden (de originelen of uiteraard identieke kopieën) werkt, maar bijvoorbeeld iets exporteert naar een 'kleiner' formaat bij een tussentijdse versie, om er daarna weer opnieuw mee te gaan (be)werken, dan zul je bij het exporteren van de volgende versie van je video de kwaliteit wéér een slagje naar beneden halen. Met als gevolg, meer blokjes, kartelrandjes, onscherpte en ga zo maar door. 

In mijn projectje heb ik gebruik gemaakt van een computerprogramma (After Effects) waarvoor ik een speciale plug-in heb gekocht die alleen maar korrel, noise en een tot op zekere hoogte artifacting kan verminderen (of toevoegen!). De resultaten zijn best goed te zien in deze video (fullscreen kijken op een tablet, laptop of desktop computer is aan te raden; op een klein telefoonschermpje is het verschil tussen de linker en de rechterhelft van het scherm niet goed te zien uiteraard):

Als je een beetje rondsnuffelt op Internet kom je nog meer voorbeelden tegen van dit soort restauraties. Om het zelf te kunnen van filmrol naar bestand op je computer, heb je veel nodig:
  • Alle materiaal om het mee te projecteren/afspelen.
  • Een camera en toebehoren om het geprojecteerde weer mee te filmen (digitaliseren).
  • Software om het opgenomen materiaal mee te restaureren.
Hier een voorbeeld van hoe iemand dat heel goed gedaan heeft.

Het filmpje waarvoor ik dit zelf allemaal aan het doen was tenslotte is deze:

Meer weten of zelf hulp nodig bij zo'n oud filmpje verbeteren in kwaliteit? Reageer hieronder in de 'comments' of neem contact op via de Facebookpagina!

0

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast maandag, 25 september 2017