Animatie

Geplaatst door op in Animatie
  • Lettergrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 1231
  • 0 reacties
  • Afdrukken
Joost in de Lean Six Sigma animatie
Een tijdje geleden zat ik op mijn werk met wat collega's te sparren over hoe we een bepaald niet sexy onderwerp wat eigenlijk heel interessant is, konden uitleggen aan de medewerkers. Uiteraard ging het om een filmpje. Het doel was iets zodanig uit te leggen dat degene die het kijkt niet het gevoel krijgt dat hij straks overhoord gaat worden. Dat bleek een goede vuistregel, want we zijn min of meer met filmpje drie bezig in wat een serie aan het worden is, en de vuistregel komt nog steeds vaak voorbij.

Ik bedacht dat het een leuke en nuttige vorm was om het in de vorm van een animatie filmpje doen. Dat idee sloeg aan. Ik moest alleen nog even leren hoe dat moest en uiteraard hadden we nog maar heel weinig tijd toen we besloten er voor te gaan. Ik ontdekte dat er verschillende animatie softwareproducten zijn die hierin kunnen voorzien. Ook in het gratis segment; variërend van CGI tot hele eenvoudige getekende stop-motion producten.


Ik besloot voor de allereenvoudigste te gaan die ik tegenkwam; het programmaatje Pencil. Daarin teken je zoals de naam al doet vermoeden zelf met je muis, trackball, tekentablet of touchpad (op de laptop). Vervolgens maak je een nieuwe tekening die een beetje anders is en na verloop van tijd krijg je een serie die als een filmstrip afgedraaid de animatie oplevert. Gelukkig kun je de tekeningen ook gedeeltelijk hergebruiken, en zit er een functie in die het plaatje ervoor en/of erna troebel door je tekenblad heen toont. Dat maakt dat je de bewegingen vloeiend kunt houdenIk heb een tekentablet geleend. Dat was nog flink wennen. Bij tekenen (of beter: bij schetsen) maak je vaak heel veel tekenbewegingen die met meer of minder druk op een papier langzaamaan de vorm vast leggen. Eigenlijk zoals een beetje ten onrechte hierboven in de afbeelding staat. Maar zo'n tekentablet werkt net iets anders. Daarbij moet je juist heel vaak de 'pen' even optillen en wel overwogen herpositioneren. Mijn truc werd uiteindelijk dat ik de basistekeningen snel met potlood en fineliner op ouderwets papier maakte, en die dan inscande en via klonen en aanpassen zo er een filmpje van maakte. Ik gebruikte ook de muis en het laptop touchpad. Dat was vaak niet handiger, maar soms leverde het mooiere tekeningen op dan wat me met het tekentablet lukte. Onderstaande 'Joost op de vuilniszak' is daar een voorbeeld van.

Op termijn koop ik zeker zo'n tablet als onderdeel van mijn uitrusting. En ook de mogelijkheden om met vector-animaties te werken (die ook in Pencil zit, maar die met in z'n efficiëntie ook weer nog arbeidsintensiever aandeed -zal mijn onwennigheid zijn) en de animaties die je niet op deze manier doet (en die veel foto-realistischer kúnnen worden). Het beste (gratis) voorbeeld daarvan is Blender. Die heb ik al eens gedownload en geïnstalleerd in een enthousiaste bui. Inmiddels heb ik al een andere laptop, dus dat geeft al aan hoe dat er momenteel voor staat.

De animatiefilmpjes voor het voorlichtingsproject pakten overigens heel leuk uit, en werden zelfs door de organisatie onder de arm genomen naar ons hoogste Gezag in Den Haag om daar ter ondersteuning van een missie getoond te worden. We hebben toestemming om een publieke internetversie te maken. En dat is heel fijn, want we zijn die film gaan maken omdat we (ten eerst sowieso zelf regelmatig filmpjes maken voor dit soort voorlichtingsdoeleinden en ten tweede) op internet tot onze verbazing eigenlijk geen enkel filmpje konden vinden wat het onderwerp zó simpel even introduceerde. Dus hopelijk gaan anderen er binnenkort ook nog wat aan hebben.

Als iemand nog goede tips heeft op dit gebied (met in acht name van mijn beginnersniveau maar ook met in acht name van mijn interesse en serieuze drang dit soort dingen te exploreren) dan hou ik mij aanbevolen in de commentaarsectie ('comments') onder dit artikeltje.

0
Gelabeld in: animatie lss tekenen

Reacties

  • Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft

Laat uw reactie achter

Gast dinsdag, 22 augustus 2017