Artikelen

Panasonic DVX100

In juni 2009 kocht ik een tweedehands Panasonic DVX100. Dat is een zogenoemde prosumer DV-camcorder. De camera werd in deze door mij gekochte eerste versie tussen 2001 en 2002 gemaakt. De succesvolle camera werd opgevolgd door de DVX100A en daarna door de DVX100B. De laatstgenoemde werd nog tot 2011 geproduceerd en nieuw verkocht.

Toen ik de camera zocht en kocht, had ik met de hulp van een beroeps cameraman/regisseur en door gebruik te maken van van zijn apparatuur éénmaal aan een eigen korte film gewerkt. In de aanloop naar de draaidagen voor die korte film, heb ik de repetities opgenomen op een eenvoudig consumentencameraatje (een Sony Digital8). Ik had dus geen echte ervaring met filmen. De aanschaf van de camera was dan ook bedoeld om -vooral ten bate van het schrijven, produceren en regisseren- die belangrijke discipline in ieder geval een beetje onder de knie te krijgen.

Inmiddels ben ik (op het moment van schrijven) ruim drie jaar verder, en heb ik al het nodig met de DVX100 gespeeld en veel (serieus) gefilmd. Ik vind het heel erg leuk om het traject te doorlopen van steeds meer weten en begrijpen rondom de camera en vooral ook rondom het maken van films.

In december 2009 was ik bij Multiservicepoint in Hilversum om (onder andere) een schroefje van 13 euro af te halen, wat ik direct in de camera kon draaien. Toen heb ik bedacht dat het best leuk en nuttig kan zijn mijn opgedane DVX100 kennis in een artikel op deze site(toen nog op een stukje van een forum) te stoppen. Voor anderen.

De DVX100 blijkt door Panasonic ontwikkeld te zijn in samenspraak met de toen toekomstige doelgroep: de onafhankelijke filmmakers. Dat resulteerde in een camera die in verhouding goedkoop was (toen: onder de 3000 dollar) en die wel aan de technische eisen van de serieuze onafhankelijke filmmaker voldeed. Die doelgroep ging de camera kennelijk ook gebruiken, waardoor er feedback op het aparaat kwam en er na een jaar of twee de DVX100A uit kwam. Ruwweg hetzelfde (zelfde behuizing, zelfde objectief, zelfde knopjes, maar met wat toegevoegde functionaliteit. Weer een jaartje of twee later kwam er via dezelfde route weer een nieuwe versie: de DVX100B. Deze laatste wordt nog steeds gebruikt in het professionele segment (voor zo ver ze nog niet op High Definition over zijn, want dat kan de DVX100 dan weer niet).

Meer over de DVX100 in het algemeen


Er zijn dus drie generaties DVX100 camera's. Deze zijn uitgebracht in twee typen: de PAL- en de NTSC-versies: PAL (50 interlaced beeldjes per seconde) in Europa/Azië/Australië en NTSC (60 beeldjes interlaced per seconde) in het continent Amerika. En daar bovenop zijn de PAL-modellen voor Azië onder een nét iets ander nummertje uitgebracht. NTSC is voor de Europese televisies niet geschikt, maar filmen voor internet heeft geen last van de verschillen tussen PAL en NTSC.

Tenslotte staat er soms een E of EN (betekent Europees model) of een P (betekent gewoon Panasonic, al las ik op  25 juli 2010 ergens dat die voor Pacific zou staan; dat zou betekenen dat de P modellen de NTSC-modellen zijn en de E modellen de PAL modellen) achter de type aanduiding om het gemakkelijker te maken.

Hier een overzichtje in de vorm van lijstje

Voor hier in Nederland (en de rest van Europa) de PAL versie
DVX100 -> originele DVX100 (eerste generatie)
DVX100A -> tweede generatie DVX100
DVX100B -> derde generaties DVX100
Er zijn géén andere versies gemaakt van deze PAL-versie. Wel zijn er dus wat verwarrende afwijkende namen in gebruik, doordat er bijvoorbeeld 100EN of 100P op staat. Het enige wat van belang is, is de letter A, de letter B of de afwezigheid van één van deze twee.
Camera kan opnemen in 50i (interlaced) en 25p (progressief).

De PAL-versie in Azie, Australië en Nieuwzeeland is uitgebracht onder deze naamgeving.
DVX102 -> originele DVX100 (eerste generatie)
DVX102A -> tweede generatie DVX100
DVX102B -> derde generaties DVX100
Technisch zijn dit dezelfde camera's als het lijstje erboven.

Tenslotte de voor ons Nederlanders (etc) minder bruikbare NTSC-versies
DVX100 -> originele DVX100 (eerste generatie)
DVX100A -> tweede generatie
DVX100B -> derde generaties
Al deze camera's nemen dus op in 60i (interlaced), 24p (progressief), 24pa (progressief, advanced) en 30p (progressief). 24p en de advanced versie daarvan komen het dichtst in de buurt van de 24 beelden per seconde waarmee traditionele 8mm, 16mm en 35mm filmen met daadwerkelijke (analoge) film.

Zelf heb ik de eerste generatie, de oorspronkelijke DVX100, in de PAL versie.

Onderdelen, spareparts en aanvullingen/uitbreidingen


Het kopen van twee spareparts vormde de aanleiding van het starten van dit topic. Ik verdeel de genoemde zaken in twee categoriën: enerzijds spareparts 'gewone' onderdelen, kortom, wat in principe bij de camera zit als je hem helemaal nieuw gekocht zou hebben (in tegenstelling tot 'oud' en tweedehands zoals ik hem kocht). Anderzijds hebben we de categorie aanvullingen (dat zijn doorgaans prijzige aanvullingen, zoals de beroemde 16:9-lensconverter). Dat zijn niet echt spareparts te noemen, maar eerder parts en hebben gewoon partnummers.

Categorie 1: spareparts
AC cable
Sparepartnummer: K2CB2DB00001
Opmerking: Maar het is een standaard kabeltje wat niet speciaal bij Panasonic gekocht hoeft te worden. Het is zo'n kabeltje waar meer dan de helft van alle elektrische apparaten aan het lichtnet hangen. Bijvoorbeeld: de gemiddelde draagbare Radio-cdspeler.

DC cable
Sparepartnummer: VEK8722 (volgens handleiding)
Sparepartnummer: K2GJ2DZ00023 (volgens de verpakking van Matsushita Electric Industrial Company)
Opmerking: Dit héét een DC-kabel, maar het is meer dan dat: het is een kabeltje met een plug/stekkertje aan de ene kant en een plastic kastje wat een soort hele platte batterij die in de camera kan worden geklikt zoals dat ook met de reguliere batterijen gedaan wordt. Doorgelust naar de adapter kan je zo de camera rechtstreeks op netstroom gebruiken. De camera zelf 'denkt' dat er een batterij in zit (het display zegt 'nog 57 minuten stroom in de accu' bij mij. In mijn geval zat dit onderdeeltje niet bij de camera toen ik hem tweedehands kocht. Bij Multiservicepoint in Hilversum kocht ik voor 18 euro een exemplaartje. Dit apparaatje is ook nodig om de camera ééns in de heel veel tijd op een andere manier op te laden: de interne oplaadbare batterij die de instellingen (zoals scene files, datum en tijd) helpt onthouden kan leeg zijn. Dan moet het DV-cable ding andersom worden aangesloten: met het nep-accuutje op de adapter, zoals je ook een batterij oplaadt, en dan het stekkertje achterin de camera (onder de kleine viewfinder, waar normaal de accu zit. In dat geval moet volgens de handleiding de boel een uur of 4 zo blijven opladen.

Wireless remote control unit
Sparepartnummer: N2QAEC000003
Opmerking: De afstandsbediening. Geen verdere bijzonderheden.

Battery for remote control unit
Sparepartnummer: nvt
Dit is een gewoon knoopcel batterijtje, verkocht in blisterverpakkingen bij de drogist als type CR2025.

Eye cup
Sparepartnummer: VMG1458
Opmerking: Geen opmerkingen.

Microphone holder
Sparepartnummer: VYC0870
Opmerking: Op mijn camera zit dit onderdeel ook niet. Ik heb geïnformeerd of dit een leverbaar onderdeeltje was en wat het zou kosten. Multiservicepoint laat weten dat het uiteraard te leveren is en dat het ongeveer 48 euro kost. Waarschijnlijk heb je er niets aan als je niet óók de volgende behandelde spareparts koopt: de bevestigingsschroefjes voor de Microfoonhouder en de Microfoonhouder-adapter. Ik heb niet geïnformeerd wat die zouden kosten, aangezien ik af heb gezien van de aanschaf. (Als ik een microfoon koop, wordt die in principe nooit óp de camera gemonteerd. En mocht ik dat toch willen, dan zit bij de microfoon die ik voor ogen heb ook een shockmount-kit voor op de camera.)

Screws (schroefjes)(?)
6 mm in length (XSB4+6FZ) a2
12 mm in length (XSB4+12FZ) a2

Microphone holder adapter
Sparepartnummer: VYC0890
Opmerking: Geen opmerkingen.

Schroef voor op zoomring
Sparepartnummer: VHD1538 (volgens de verpakking van Matsushita Electric Industrial Company)
Item nummer: S049Y700 (volgens de verpakking van Matsushita Electric Industrial Company)
Opmerking: In mijn handleiding staat dit onderdeel niet als sparepart genoemd, maar omdat ik het schroefje wel miste, heb ik het besteld via Multiservicepoint in Hilversum. Dit schroefje kostte net geen 13 euro, overigens. En het was de aanleiding van dit hele topic. Op de foto bovenin dit artikel zie je de zoomring een koperkleurig schroefgaatje: daar moet hij in. Vlak daarboven op het handvat waar de onboard microfoon zit, zie je ook nog een schroefgaatje zitten: daar moet ie in als je hem niet gebruik (zodat je er niet met je fikken aan blijft hangen wanneer je handmatig focust maar de zoom op de motor hebt staan).

Shoulder strap
Sparepartnummter: VFC3891
Opmerking: Die zou ik nooit bestellen. Ik heb hem er juist van afgehaald. Irritant draagbandje wat alleen maar in de weg zit...

Cleaning tape
Sparepartnummer:AY-DVMCL
Opmerking: Het belangrijkste aan dit ding en het bestaan ervan is dat het mij leert dat beweringen op internet dat reinigingstapes niet in de DVX100 mogen omdat die een zelfreinigend systeem zouden hebben wat kapot zou gaan als je er een reinigingstape doorheen jast, niet op waarheid berusten. Immers: dan zou in de officiele handleiding echt geen reinigingstapeje met sparepartnummer vermeld staan!

Categorie 2: aanvullend materiaal/parts
Wide conversion lens
Partnummer: AG-LW7208G
Opmerking: Er zijn ook converters/adapters van andere bedrijven. Ik beperk me even tot het aanbod van Panasonic zelf in dit verhaal. En laten we niet vergeten: ik verzamel deze gegevens, dus misschien mis ik nog een en ander. Dat geldt voor alle onderstaande onderdelen natuurlijk ook.

16:9 conversion lens
Partnummer: AG-LA7200G
Deze is nog net zo duur (lees: veel waard) als toen hij nieuw was. Vooral DSLR filmers schroeven deze conversielens graag voor hun 4:3 filmende spiegelreflexcamera om zeer hoge resolutie widescreen HD filmbeelden te verkrijgen. Op Marktplaats en Ebay duiken ze af en toe nog op, en gaan ze naar een andere eigenaar voor prijzen tussen de 300 en de 600 euro. (Nieuw was hij ooit iets van 700 dollar.)

XLR microphone
Partnummer: AG-MC100G

Hard carrying case
Partnummer: AG-HT100G

Soft carrying case
Partnummer: AG-SC100G

Battery
Partnummer: CGR-D08 (800 mAh)
Partnummer: CGR-D16 (1600 mAh: product equivalent to battery supplied)
Partnummer: CGP-D28 (2800 mAh)

AC adapter kit
Partnummer: AG-B15 (product equivalent to AC cable, DC cable and AC adapter supplied)

Slotopmerking: sommige spareparts circuleren ook in de wat oudere consumentenproducten. Zo kocht ik een paar jaar terug voor ongeveer 60 euro een klein Panasonic miniDV cameraatje. Dat is nog steeds mijn reserve capture apparaat (stel de DVX sterft in mijn handen, dan moet ik natuurlijk wel dat ene project wat nog op tape staat kunnen overzetten naar de harde schijf van mijn computer). Bij dat cameraatje zaten een AC kabeltje (sparepartnummer: K2CB2DB00001), een DC kabel, met dat genoemde nep-accublokje (sparepartnummer: VEK8722). Die waren bij de service dealer (inclusief administratiekosten en verzendkosten) 50 euro, zónder prutcameraatje. Best een mooie deal.

Share